Links en tips

Ben je op zoek naar inspiratie volle elektronica websites?

  1. Op de website instructables kan je heel wat te weten komen over elektronica projecten.

2. Indien je graag de theorie en praktijk van elektronica onder de knie wil krijgen dan moet je zeker eens op de website van Jos Verstraten gaan kijken. Je zal er zeker tips en info vinden over jouw probleem of project.

3. Wanneer je op zoek bent naar een kindvriendelijk boek voor het onderwijs kan je zeker terecht bij Visual Steps. Scratch, Python, Micro:bit , Arduino en Raspberry Pi lesboeken kan je er vinden.

4. Wil je graag een goed boek over computer hardware en netwerken voor het onderwijs, dan kan je heel wat inspiratie opdoen op de sleutelboeken website van Marc Gooris. Je vind er ook PPP’s en oefenbladen voor de studenten.

5. Nog meer electronica lees en knutsel plezier met de boeken van Mac Graw Hill. Hier kan je allerlei technische boeken terugvinden: van Arduino, RPi tot hack een huishoudapparaat. Bestel de boeken best bij Bol.com.

6. Op zoek naar veel info over ESP, Arduino, MicroPython enz…. Ga dan zeker eens kijken op de Random Nerd Tutorials website. Hier zal je zeker inspiratie vinden 🙂

7. Ben je op zoek naar databoeken dan moet je zeker eens de website http://www.bitsavers.org/ bezoeken. Je kan hier gaan neuzen in zelfs heel oude elektronica boeken, software, datasheets en manuals. Handig als je iets wil repareren 😉

8. Ben je op zoek naar goede youtube filmpjes om snel met elektronica aan de slag te gaan, dan moet je eens op https://dronebotworkshop.com/ website gaan kijken. De maker van deze filmpjes neemt je mee in verschillende projecten en legt dit knap uit. Uren knutsel plezier. Zeker als je ergens vast zit, ga zeker eens langs op deze site.

9. Ook “the guy with a suisse accent” Andreas Spiess is een heel goede verteller van allerlei elektronica projecten. Op zijn website https://www.youtube.com/@AndreasSpiess/featured kan je ook heel wat info vinden over ESP, RPi, Arduino en andere elektronica producten. Je kan het niet bedenken of hij heeft er wel wat over geschreven.

10. Zin in nog meer info over elektronica projecten? Ben je bezig met het testen en uitzoeken van lampen versterkers / radio’s of wil je graag weten hoe je met tubes aan de slag wil gaan. Ga dan zeker eens kijken op de website https://www.youtube.com/@UncleDoug .

11. Wil je graag jouw eigen 8-bits microcontroller bouwen op een breadboard? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op de site van van Ben Eater: https://www.youtube.com/@BenEater Je vind er alle info en werking van de 6502. Ook de 555 wordt uit de doeken gedaan. Hier vind je ook info over de architecture van een CPU. Uren knutsel plezier.

12. Heb je inspiratie nodig voor elektronica projecten, dan kan je ook terecht op de site van Electronoobs. Op deze site vind je bijvoorbeeld veel info over het leren aansturen van BLDC motoren. Maar er zijn ook vele andere projecten die knap worden uitgelegd.

Ben je op zoek naar een elektronica of STEM beurs?

  1. Ga zeker eens naar de Maker Fair beurs. Daar kan je heel wat inspiratie op doen over allerlei elektronica projecten. Het is er een gezellige kruisbestuiving van allemaal mensen die zin hebben om hun inspiratie rond elektronica te delen.

2. Al eens op de SETT beurs geweest? Hier kan je als leerkracht heel wat STEM inspiratie op doen voor het secundair onderwijs.

3. Een aanrader van formaat is het FRI3D kamp dat om de 2 jaren georganiseerd wordt aan de kluis in Leuven. Ik was er zelf in de zomer van 2022 bij. 650 elektronica fanaten (jong en oud) kwamen daar samen om 4 dagen in de bossen te genieten van workshops en activiteiten die met elektronica te maken hadden. Solderen, programmeren, info over het bouwen van raketten, VHDL, arduino projecten enz… Lekker slapen in tenten en met schermpjes rondlopen de ganse dag 🙂

Ga zeker eens een kijkje nemen op https://fri3d.be/ als je wil te weten komen wanneer de volgende editie er aan komt 🙂

4. Heb je vragen rond software of elektronica problemen? Wil je graag in op dinsdag of vrijdag avond gezellig knutselen in een omgeving waar vele techneuten graag vertoeven? Brixel in Spalbeek is daar de beste plek voor. Je kan altijd eens gratis komen kijken en moet niet dadelijk lid worden. Het leuke is dat je ervaring kan uitwisselen en dat je snel veel bijleert.

Ook ik ben lid van Brixel. Ze gaan o.a. naar FRI3D kamp 🙂

Klik eens op https://www.brixel.be/ en ontdek wat er allemaal gebeurd in deze hackerspace.

5. Wil je graag mensen ontmoeten die bezig zijn met radio zenden, RF zenders en ontvangers bouwen en allerlei info uitwisselen over radio communicatie? Ga zeker eens op de website van de UBA kijken: https://www.uba.be/nl

Je vind er een mogelijkheid om een cursus te volgen om radioamateur te worden. Als je lid wordt geeft het je de kans om vele mensen te ontmoeten die ook met zenden bezig zijn. Ook ik ben als ON3FMA (mijn call) lid van deze vereniging. Als je goed luistert zal je mij af en toe op de radio horen (natuurlijk op de amateurbanden 🙂

Ben je op zoek naar een elektronica winkel in de buurt?

  1. Bij kiwi electronics heb ik al heel wat elektronica materiaal aan kunnen kopen. Snelle service !

2. Bij Gotron kan je ook snel aan elektronica en audio apparatuur geraken.

3. Op de website van elektor (bekend ook van elektuur of elex) vind je heel wat boeken en projecten.

4. Wil je een drone bouwen of met RF gestuurde apparatuur spelen? Kijk dan eens op de site van hobbyking.

5. Bij eleshop https://www.eleshop.nl/ , tinytronics https://www.tinytronics.nl/shop/en of otronics https://www.otronic.nl/nl/ kan je terecht voor allerlei elektronica onderdelen die je normaal ook bij aliexpress zou aankopen. Je betaald wel wat port kosten, maar het is sneller bij jou 🙂

Interessante software links voor de elektronicus !!!

  1. Er bestaat heel wat goede software voor de elektronicus. Vooral de gratis tools zijn uiteraard in trek. Als je op zoek bent naar een goede simulator dan moet je zeker eens op de volgende sites kijken:
    • Tinkercad (laag instap niveau, schakelingen op breadboard simuleren en programmeren van Arduino en Micro:bits, gratis account te maken)
    • Fritzing (iets moeilijker niveau, simuleren en tekenen van schema’s + programmeren, kost geld om een account aan te maken (of je zoekt een free download versie 🙂
    • Multisim Live (knappe gratis simulator, afgeleid van de originele Multisim). Ik vind persoonlijk de originele Multisim versie nog de beste (maar die kost geld).
    • Tina Ti (simulator van Texas instruments, studenten instap versie die weinig kost of er is een versie die offline gratis is).
    • LTspice (van Analog devices, meer wiskundige insteek).
    • Wokwi (IOT simulator voor arduino en ESP32)

Elektronica museums – een bezoek waard