Raspberry Pi basis

Op deze pagina kan je meer info en tips vinden hoe je aan de slag kan gaan met een Raspberry Pi. Dit wereldje ontwikkeld zich enerzijds constant verder, maar aan de andere kant moet je eerst met de basis starten en daarna zien wat je er verder wil mee gaan doen. Je kan er zelfs een RC wagen mee sturen of een retro game machine mee maken. The sky is the limit!

Als je makkelijk wil starten met RPi dan moet je best eerst eens gaan neuzen op de site van MagPi magazine.

Hier vind je heel wat projecten terug. Je kan er ook gratis de laatste nieuwe tijdschriften in pdf vorm downloaden. Klik hiervoor eerst op issues. Daarna kies je het tijdschrift naar keuze.

Een goede start om te beginnen met RPi is door te lezen en te oefenen via het boek van Brinkman.

Dit boek bevat een goede intro voor de RPi, afgestemd op studenten en leerkrachten. Je kan er van configureren van de RPi, basis GPIO aansturen tot IOT bijleren. Zeker een aanrader voor in de klas.

Wie raspberry zegt, moet zich ook willen inwerken in Linux commando’s en Python. Je kan de basis hiervan terugvinden in mijn Power Point op de documenten pagina van EDULAB. Hiermee kom je al een heel eind.

Wil je toch meer diepgang vinden in bijvoorbeeld Python, kijk dan zeker eens in de programmeurs leerlingboek van Pieter Spronck.

Raspberry Pi voor gevorderden

Wil je graag nog meer projecten van RPi uitzoeken en maken, dan moet je zeker ook eens kijken in het easy raspberry pi boek.

Als je aan de slag wil gaan zonder direct breadboards en draadjes te gebruiken doen moet je zeker de Sense HAT (Sensor Hardware Attached on Top) eens uitproberen.

Bij elektor hebben ze hier een handig boek geschreven over de Sense HAT. Dat zet je snel op weg.

Mijn favorite project bij de Raspberry Pi is het bouwen van een Retro Pi game controller. Hierbij heb ik de instructies gevolgd op de RetroPie website. Daarna heb ik een eigen schakeling opgebouwd rond de RPi.

Retropie

Ik heb eerst gekozen om de klassieke games te kunnen spelen, maar ik wilde er nog meer uit halen. Ik heb er een Minecraft game controller van gemaakt. Hierbij heb ik in Python op de RPi een programma geschreven dat Minecraft aanstuurt. Wanneer je beweegt met de joysticks wordt dit weergegeven in het spel. Als je in het spel een bepaald blokje tegenkomt draait er bijvoorbeeld een force feedback motor of knipperen er LED’s in de controller. De controller heb ik in een 3D ontworpen Fusion 360 en dan uitgeprint in mijn makerspace 🙂

Testopstelling Minecraft controller
3D tekening van de game controller
Bedrading en afgewerkte 3D behuizing van de controller
Klaar om te spelen 🙂

Een ander leuk project met de Pi is een SDR (Software Defined Radio) maken. De inspiratie heb ik vooral gehaald uit een Elektor boek dat hier helemaal aan gewijd is. Samen met de meegeleverde kit kan ik je als radio amateur heel wat uren luisterplezier verzekeren.

Raspberry Pi Pico

Wil je graag enkel Python leren programmeren en wil je nog wel met breadboards werken maar niet Linux en de hele RPi omgeving eerst leren kennen alvorens een project te maken, dan is er nu de RPi Pico. Je kan hem vergelijken met een Arduino Micro, maar de RP2040 processor is sterker. Je kan via de USB verbinding van een PC via MicroPython (een onderdeel van Python) de processor makkelijk aan het werk krijgen. Dit keer hangen we er niet direct een scherm aan of keyboard.

Als je snel aan de slag wil met deze Pico dan moet je zeker het boek downloaden van de Rasperry Pi organisatie.

Zoek zeker ook eens op youtube en je vond vrij snel info over deze Pico.